شیشه یک جامد اَریخت (غیر بلوری) یا آمورف است، که کاربردهای وسیع عملی، فنی و زینتی دارد، از جمله در قاب پنجرهها، صنایع اپتیک، و الکترونیک نوری.شیشهها معمولاً با خنک کاری ناگهانی شکل مذاب آن ساخته میشوند. معروفترین و قدیمیترین شیشه شناخته شده، «شیشه سیلیکاتی» میباشد که از «سیلیکا»، ماده پایه ای ماسه تشکیل شدهاست.
شیشه میتواند رفتار انتقالی از یک جامد سخت و شکننده به یک مادهٔ مذاب خمیری شکل و برعکس داشته باشد. این رفتار که انتقال شیشه نام دارد، در محدودهٔ مواد اریخت یا اریختهای نیمه بلوری دیده میشود. شیشهها معمولاً شکننده و در برابر نور شفافاند.
شیشه آهک سود دار، که حاوی حدود ۷۰٪ سیلیس است، حدود ۹۰٪ شیشه تولید شده در جهان را به خود اختصاص میدهد و وقتی گفته میشود «شیشه» معمولاً منظور همین نوع شیشه است، هر چند شیشههای غیرِ سیلیسی برای استفاده در کاربردهای مربوط به تکنولوژی مناسبتر هستند.
خاصیت انکساری، انعکاسی و انتقالی شیشه آن را برای تولید عدسیهای نوری، منشورها و مواد الکترونیک نوری مناسب کردهاست. الیاف شیشه اکسترود شده به عنوان الیاف یا فیبرهای نوری در شبکههای ارتباطی، مواد عایق حرارتی هنگام مخلوط شدن به عنوان پشم شیشه به منظور گیر انداختن هوا، یا در پلاستیک تقویت شده با الیاف شیشه (فایبرگلاس) کاربرد دارند.
پس از آنکه مواد خام شیشه و درصد هر یک از آنها بدست آمد، این مواد به کوره برده میشود. تولید انبوه شیشهٔ آهک سوددار از مذاب کردن مواد اولیه در کورههای گازی به دست میآید. کورههای کوچکتر مانند ذوبکنندههای الکتریکی یا کورههای دیگ-مانند هم وجود دارند که برای شیشههای ویژه بکار میروند. پس از ذوب و یکدست کردن مخلوط و از بین بردن حبابهای کوچک هوا، شیشه شکل میگیرد. شیشههای تخت در و پنجره و کاربردهای مانند آن از راه فرایندی به نام شیشهٔ شناور ساخته میشوند. این فرایند در سالهای ۱۹۵۳ تا ۱۹۵۷ از سوی آلستر پیلکینگتن و کنث بیکرستف ارائه شد. آنها شیشه را در یک حمام قلع مذاب به صورت لولهای و پیوسته دور خود میپیچیدند و شیشه در این حمام شناور بود و از بالا برای اینکه سطح همواری بر رویش تشکیل شود آن را در برابر فشار نیتروژن قرار میدادند. بطریها و ظرفهای شیشهای معمول از راه دمیدن و فشار بدست میآیند. البته علاوه بر این روشها، راههای دیگری هم برای تولید شیشه وجود دارد.
پس از آنکه شیشه شکل دلخواه را به خود گرفت آن را به آرامی سرد میکنند تا تنشهای حرارتی موجود از بین برود. ترمیم سطح، لایه لایه کردن و پوشاندن سطح شیشه با یک مادهٔ ویژه همه از فرایندهای شیمیایی است که در ادامهٔ ساخت شیشه قرار دارد این فرایندها برای بالا بردن پایداری و مقاومت شیشه (مانند شیشهٔ ضد گلوله) یا دادن برخی ویژگیهای نوری به آن (مانند شیشه ضد انعکاس) دنبال میشوند.
یکی از مهمترین مشکلاتی که ممکن از در صنعتی شیشه رخ دهد ایجاد لکه در شیشه است که این بواسطه استفاده از آب سخت به وقوع میپیوندد. برای اینکه شیشهها بدون لکه تولید یا برش داده شوند حتماً میبایست از آب بدون سختی یا همان آب مقطر استفاده نمود.
با افزودن برخی یونهای الکتریکی که به صورت یکنواخت در شیشه پراکنده میشوند یا با پراکنده کردن دانههای بسیار ریز در شیشه (مانند شیشهٔ فتوکرومیک) میتوان شیشههای رنگی بدست آورد.شیشهٔ آهک سوددار اگر نازک باشد در چشم معمولی بیرنگ به نظر میآید. افزودن اندکی ناخالصی اکسید آهن (II) تا ۰٫۱ درصد وزنی، رنگ سبز کمرنگ به شیشه میدهد که در شیشههای ضخیمتر یا با کمک ابزارهای نوری این رنگ به خوبی دیده میشود. اما رنگ سبز پررنگ مانند بطریهای سبز رنگ از افزودن اکسید آهن (II) و اکسید کروم (III) بدست میآید. گوگرد به همراه کربن و نمکهای آهن، باعث بدست آمدن پُلی سولفید آهن و تولید شیشههای کهربایی با بازهٔ رنگ زرد تا نزدیک به سیاه میشود. اگر اندکی دیاکسید منگنز به شیشهای که با آهن سبز شدهاست افزوده شود، رنگ سبز آن از میان میرود. این ویژگیها در کارگاههای هنری بسیار کاربرد دارد برخی شیشهها را به صورت رنگی خریداری میکنند و برخی خودشان به مواد خام رنگ اضافه میکنند.
رایجترین کورههای مورد استفاده برای تهیه شیشه کورههای تانکی است. طول این نوع کوره در حدود ۴۰ متر و پهنای آن در حدود ۱۲ متر میباشد. کار این کورهها پیوسته بوده و با جلو رفتن مواد همیشه جا برای تغذیه مجدد کوره آماده میگردد. مواد نسوز داخل کورههای ذوب شیشه از اهمیت ویژهای برخوردار میباشد و باید در مقابل سایش دارای مقاومت بالایی باشند زیرا مواد داخل کوره به شدت جداره کوره را در مقابل سایش قرار میدهند. عمر مواد نسوز کورههای ذوب شیشه حداکثر ۴ سال میباشد. ظرفیت این کورهها تقریباً حدود ۱۵۰۰ تن است. دستگاههای شکل دادن شیشه به انتهای شیشه متصل است. پس از آنکه مواد اصلی شیشه و درصد آنها به دقت تعیین شد و مواد زائد آن جدا گردید مواد را وارد کوره مینمایند زیرا تغییر جزئی مواد روی خواص شیشه مخصوصاً روانی و شکلدادن و کارایی بعدی آن تأثیر زیادی دارد. مواد که وارد کوره شد به تدریج جلو رفته گرمتر میشود. در حرارت حدود ۱۰۰ درجه آب فیزیکی خود را از دست میدهد و در حرارت حدود ۶۰۰ درجه کربنات سدیم و کربنات کلسیم مخلوط میشوند و در حرارت ۹۰۰ درجه کربنات سدیم با سیلیس ترکیب میشود، در ۱۰۰۰درجه متا سیلیکات کلسیم تشکیل میشود و در حرارت ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ درجه ذوب و پالایش شیشه درون کوره پایان مییابد ولی در این حرارت شیشه روان بوده و دارای ویسکوزیته ای بسیار پایین میباشد که کار کردن روی آن غیرممکن میباشد. برای کار کردن روی شیشه باید مواد را به حالت خمیری در بیاوریم. برای این کار حرارت شیشه را پایین آورده و به حدود ۱۰۰۰ درجه سانتیگراد میرسانند.